nazaj na prvo stran

Turistično društvo Klopotec Kapela je bilo ustanovljeno v letu 1996 in vključuje 90 članov. Delovanje društva je usmerjeno na več področij turistične ponudbe, zlasti k ohranjanju naravne kulturne dediščine ter običajev iz preteklosti . Društvo je bilo pobudnik oživitve Atilove legende, ki se je med domačini z ustnim izročilom ohranila iz roda v rod. V ta namen so člani društva uredili Atilovo sprehajalno pot 1997.leta in izdali propagandni material v slovenskem in nemškem jeziku. Projekt Atilove poti je bil uspešno izveden tudi v okviru programa Phare leta 2003. Tako je pot razširjena do centra Radencev ter vključena v turistično ponudbo občine z novimi oznakami, informativnim materialom in počivališči za pohodnike Vsako leto je ob občinskem prazniku organiziran pohod po tej poti. Društvo med letom tradicionalno prireja večje število turističnih prireditev, kot so vaške tržnice ob maratonu Tri srca pri planinskem pohodu, dvigovanje klopotca 15. avgusta ter prireditve povezane z vinogradniškimi opravili v jeseni.

Člani društva od leta 2001 urejajo zanimivo turistično točko v bližini kužnega znamenja na Kapelskem Vrhu. Postavili so obnovljeno vinogradniško prešo, leseni vinski sod prostornine 6100 litrov, zasadili vzorčni nasad vinske trte, v letu 2004 so posadili tudi potomko najstarejše vinske trte iz Maribora ter uredili prireditveni prostor. Posebno skrb posvečajo člani društva urejanju okolja s čistilnimi akcijami in ocvetličenju javnih površin. Na praznikih jeseni je društvo pripravilo zanimive kulinarične razstave. Na osnovi zbranih kuharskih receptov z obrobja Slovenskih goric je društvo založilo izdajo knjige Marije Fras z naslovom Jedi naših babic, ki je dolga leta podpredsednica društva.

Društveno dejavnost med letom popestrijo s predavanji različnih vsebin: s področij kulinarike, etnologije, zgodovine, kmetijstva in vrtnarjenja. Člani se udeležujejo meddruštvenih srečanj, pri negovanju kulturnih vsebin pa so aktivni na srečanjih, ki so organizirana na prostem.

Obveščamo vas, da je na zadjnem občnem zboru TD Klopotec Kapela prišlo do sprememb v organih društva in vodstva:

Člani organov društva

Upravni odbor