back to first page

9. Pomurska Salamiada

Turistično društvo Radenci, je letos priredilo že deveto tradicionalno pomursko salamiado, ocenjevanje in poskušnjo domačih salam.

Program priditve se je odvijal od četrtka 10. marca ko smo v gostilni Klobasa v Šratovcih sprejemali vzorce domačih salam, v petek 11. marca jih je strokovna komisija ocenila, v soboto 12. marca zvečer pa je potekala zaključna prireditev 9. pomurske salamiade. Na tej slovesnosti smo ob kulturnem programu in zabavi s plesom ob zvokih ansambla bratov Gašperič s Ptuja razglasili rezultate ocenjevanja.

Na letošnjo salamiado je prineslo 78 izdelovalcev od blizu in daleč skupaj 101 salamo. Najbolje uvrščeni salamarji se bodo udeležili slovenske salamiade prvakov, ki bo letos 7. maja v Šmarjeti na Dolenjskem (pravila velevajo da se na salamiado prvakov uvrsti 10% najboljših, s pomurske salamiade torej 10).

Kriteriji ocenjevanja so bili sledeči: Najvišja možna skupna ocena je 20 točk, od tega največ 8 točk za okus, 4 točke za vonj, 4 točke za izgled in barvo prereza, 2 točki za zunanji izgled in 2 točki za za teksturo oz. vsebino. Salame je ocenjevalo šest strokovnih sodnikov ocenjevalcev.

Na zaključni prireditvi je tudi občinska komisija za ocenjevanje kraja pod vodstvom g. Radeta Bakračevič podelila priznanja za urejenost kraja in šol. Za leto 2004 je podelila priznanji za prvo mesto kraju Rihtarovci in osnovni šoli Kapela.

Lep pozdrav!
Franc Šadl, programski vodja prireditve

Rezultati prvakov pomurske salamiade (word datoteka)